svētdiena, 2011. gada 13. novembris

Pārgaujas novada muzikālo bērnu nometne: "Tautas mūzika dažādos stilos"

Nometne notika no 23.-26.oktobrim 2011.g. Raiskuma pamatskolā un Tautas namā.
 Projekta mērķis:
Iepazīstināt Pārgaujas novada bērnus ar tautas mūziku, padarīt to aktuālu mūsdienās. Attīstīt Pārgaujas novada muzikālo bērnu talantus, izkopt mūzikas instrumentu spēles prasmes un pilnveidot vokālās prasmes.  

Uzdevumi:
1. Radīt situāciju, kurā Pārgaujas novada bērni spēj iemīlēt tautas mūziku un padarīt to par savas ikdienas dzīves sastāvdaļu.
2.Apzināt Pārgaujas novadā tos bērnus, kuri vēlas padziļināti apgūt mūzikas izglītību – spēlēt kādu no mūzikas instrumentiem vai  pilnveidot vokālās prasmes.
3. Iepazīstināt muzikālos bērnus ar mūzikas instrumentiem un to spēli, tā ieinteresējot pēc nometnes turpināt kāda instrumenta apguvi padziļināti.
4. Sapulcināt kopā triju Pārgaujas novada skolu mūzikas stundu, pulciņu pedagogus, lai  notiktu pieredzes apmaiņa, tiktu apzināti kopīgi  pieejamie resursi un  tiktu bagātināts ikdienas darbs ar jaunām metodikām.
5. Izveidot neformālu folkloras metodisko apvienību, kuras dalībnieki (pedagoi) turpmāk sadarbotos un veidotu kopīgus folkloras pasākumus Pārgaujas novadā.
6. Bagātināt Pārgaujas novada skolu mūzikas kabinetu materiāli-tehnisko bāzi ar jauniem tautas mūzikas instrumentiem, kurus ir pagatavojuši paši skolēni.
7. Sagatavot kvalitatīvu koncertu un piedāvāt to Pārgaujas novada iedzīvotājiem.
8. Ierakstīt nelielu skaņu ierakstu albumu ar Pārgaujas novada skolēnu sniegumu.
9.Izstrādāt priekšlikumus Pārgaujas novada Domei atvērt Pārgaujas novadā savu mūzikas skolu vai kādas citas mūzikas skolas (piem.,Cēsu pils.) filiāli. 

Nometnes pedagogi:

1.No Raiskuma pamatskolas:
 Solvita Lodiņa-nometnes vadītāja, skaņu ierakstu nodrošinājums, skaņu rīku izgatavošana, īpašo rīta vingrošanu vadīšana

2. No Stalbes vidusskolas:
Anda Tomsone –stabules spēle, nometnes audzinānāja
Zanda Krūmiņa – nometnes audzinātāja

3.No Straupes pamatskolas:
Gunta Millere – etnogrāfiskā dziedāšana, akordeona spēle. nometnes audzinātāja
Laura Silicka –stabules spēle, nometnes audzinātāja

4. pedagogi- viesi:
1)      Dace Balode – A.Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas vokālā pedagoģe
2)      Ieva Lapšāne- Sējas mūzikas un mākslas skolas direktore, koncertkokles spēle
3)      Aivars Lapšāns – mūziķis, ģitārspēles pedagogs
4)      Ilga Reizniece – vijolniece, pedagoģe, folkloriste- daņču spēle
5)      Anda Ābele – mūzikas pedagoģe Rīgas un Ādažu Brīvajā Valdorfskolā –etnogrāfiskās kokles spēle
6)      Mikus Čavarts – dūdu un bungu folkgrupas „Auļi” vadītājs, bundzinieks- bungu spēle, perkusiju spēle
7)      Ilze Kļaviņa – Lēdurgas folkloras kopas „Putni” un kapelas „Lielie Putni” vadītāja, Lēdurgas     kultūras nama mākslinieciskā vadītāja- audzinātāja nometnē, vijoles spēle, etnogrāfiskā dziedāšana, skaņu rīku izgatavošana.
8)      Cēsu folkloras un daņču kopa „Ore”, vadītāja Inese Roze (Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe”)- daņču pēcpusdienas vadītāji, arheoloģisko tērpu demonstrētāji.
 Nometnes saturs.
Dalībnieki - 50 Pārgaujas novada muzikālie bērni sabrauca Raiskuma pamatskolā 23.oktobra vēlā pēcpusdienā. Nometnes atklāšana notika Raiskuma Tautas namā. Iepazīšanās ar skolotājiem, viesiem, nometnes kārtību un vienam ar otru aizņēma gana daudz laika. Pirmajā vakarā kopīgie daņči mums sanāca diezgan švaki, jo reti kurš līdz šim bija tos dejojis.
Nākamās dienas rīts sākās jau 8.00 no rīta. Draudzīgā 5 minūšu gājienā  svaigā gaisā, visi devāmies uz Tautas namu vingrot. Tā bija neparasta vingrošana - daudz dažādu elpošanas vingrinājumu, stiepšanās, līdzsvara vingrinājumi, kustību koordinācijas vingrinājumi un tas viss - ritmiski  kopā ar dziesmām - dainām .

Dienas pirmajā pusē bērniem bija individuālās izvēles nodarbības, vēlāk nometnē ieradās Ilga Reizniece. Skolotāji atlasīja vismuzikālākos bērnus daņču kapellai un Ilga Reizniece stundas laikā tiem iemācīja spēlēt 5 daņčus. Citi bērni šajā laikā izvēlējās savas nodarbes - taisīt skaņu rīkus, zīmēt daņčus vai vērt lapu virtenes svaigā gaisā. Taču pēc stundas visi atkal bija kopā un nu tik varēja sākties dancošana . Aizkustinoši bija vērot daņču spēlētāju lielo centību un dancot viņu spēlētos daņčus, kas bija sagatavoti labā līmenī. Šķiet, ka iedvesmojās viens no otra - dancotāji no spēlētājiem, bet spēlētāji- no dancotājiem. Ilga Reizniece pedagogiem demonstrēja izcilu metodiku, kā ieinteresēt dancot pat tādu, kuram nekad prāts uz to nav nesies.  Pēc jautri pavadīta dancošanas laika, Ilga Reizniece no mums atvadījās.

Vakara pusē bērniem bija iespēja noskatīties vairākus filmu fragmentus, kuros bija redzama profesionālu bundzinieku virtuozā spēle.
 Neskatoties uz to, ka dienas slodze bija pietiekami liela, aizmigt dažs labs varēja tikai ap pusnakti. 
Nākamajās divās dienās kārtība daudz nemainījās - no rīta vingrošana, tad individuālaš izvēles mūzikas stundas , vēlāk - kolektīvā muzicēšana, darbs pie skaņu ierakstiem, skaņu rīku gatavošana.
 Īpašie viesi 25.oktobrī bija folkloras kopa "Ore". Viņi lieliski pastāstīja un nodemonstrēja arheoloģiskos tērpus, senos mūzikas instrumentus, skaņu rīkus un visbeidzot novadīja jautras rotaļas un daņčus. Nu jau mums visiem dancošana sanāca tā, ka prieks vien skatīties.
 Dienas paskrēja ātri, pienāca 26.oktobra vakars, kad tika aicināti visi Pārgaujas novada iedzīvotāji uz koncertu Raiskuma Tautas namā. Gatavošanās notika visu dienu. Viss Tautas nams skanēja visdažādākajās skaņās, bija pienests pilns ar mūzikas instrumentiem. Interesanti bija tas, ka to, ko kurš ir iemācījies šajās trijās dienās, visi uzzināja tikai koncertā. Tāpēc pašiem dalībniekiem bija interesanti skatīties un klausīties koncertu. Zāle bija pilna no klausītājiem. 
Pēc koncerta skolotāji, vecāki, bērni ieturēja svinīgas vakariņas un tikās ar Pārgaujas novada Domes Izglītības, kultūras un sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāju I.Robīti. Visi klātesošie vecāki vienbalsīgi apstiprināja, ka vēlas, lai bērni turpinātu nometnē iesākto un, ka Pārgaujas novada Domei ir jādomā par mūzikas skolas atvēršanu.  Tika pārspriestas finansējuma iespējas. Un viennozīmīgu atbildi no pašvaldības vecāki nesaņēma...  
Jau  labu laiku pēc nometnes ir beidzot tapis  skaņu ierakstu albums - kā atgādinājums tam, ko bērni vēlas..

Īpašās pateicības: 

Hardijam Ventam - Pārgaujas novada Domes priekšsēdētājam un deputētiem - par finansiālo atbalstu
 Jamunas fondam  - par finansiālo un morālo atbalstu
 Visiem nometnes pedagogiem - par ieguldīto darbu
 Anitai Zvejniecei un viņas komandai - par ēdināšanu 
 Lienei Oraševskai - par pacietīgo Raiskuma Tautas nama durvju virināšanu, atslēgu turēšanu 
Marutai Drubiņai un citiem iesaistītajiem - par pacietīgo dokumentu formēšanu 

Visiem bērniem un viņu vecākiem par piedalīšanos un brīnišķīgo koncertu!

Nometnes bildes:
bundzinieki

Skaņu rīku gatavotāji

Ģitāristes

Koncertkokles spēlētājas

Etnogrāfiskās kokles koklētājas

Trejdekšķu taisītāji

Folkloras kopa "Ore" ar lekciju un daņčiem

svilpavnieku taisītāji


Čaklie vingrotāji

Koncertkokles spēlētājas

Brīnumainais akordeonists


Kopā ar Ilgu Reiznieci mācamies spēlēt daņčus
Individuālā stunda pie Ilzes Kļaviņas

Daces Balodes vokālisti


Un skolotāji arī spēlē kopā

Jāpamēģina arī vēl stabule

Superīgais bungu skolotājs Mikus Čavarts
Anda Tomsone kopā ar saviem stabulētājiem
Andas Tomsones Stalbes bērni Gala koncertā

Vieni spēlē, otri danco

Aivara Lapšāna 13 ģitāristi no Pārgaujas novada



Straupes stabulētājas un saucējas

Apmierinātās skolotājas

















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru